Stugbevakare misstänks för fusk

I åratal har en person på Gotland ägnat sig åt stugbevakning och skeppsmäkleri, utan att sköta räkenskaperna för sin verksamhet. Nu åtalas han vid Gotlands tingsrätt mistänkt för grovt skattebrott.

Nu rullas den ekonomiska härvan upp i Gotlands tingsrätt, där mannen står åtalad för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Han misstänks för att konsekvent ha struntat i att bokföra och betala skatt sedan 90-talet och tros ha stoppat mångmiljonbelopp i egen ficka.

Brotten bedöms, enligt åklagaren, som grova eftersom de skett systematiskt och det handlar om så stora belopp.

Skatteverkets konstaterar att mannen under många år bedrivit stugövervakning och andra serviceuppdrag åt husägare. I samband med detta har mannen också dömts för bedrägeri.

Mannen fråntogs senare sin f-skattesedel, men har trots detta fortsatt sitt företagande, då inriktat på skeppsmäkleritjänster. Bland annat har han hjälpt båtar att angöra i hamn.

Mannen tjänade på det sättet drygt fyra miljoner kronor. Ersättningen sattes in på hans bankkonton, men redovisades inte till skattemyndigheten.

Mannen har skickat fakturor till skeppsmäklerierna, som bedyrar att de inte misstänkt något eftersom de antagit att han haft f-skattsedel.

När det gäller stugövervakningen har betalningen skett kontant, eftersom kunderna vill ha det så.

Skattverket misstänker även att mannen haft svart arbetskraft eftersom han inte ensam kunnat utföra allt jobb.

Sammanlagt visar skatteverkets revision att mannen är skyldig staten skatt på nästan 1, 8 miljoner kronor.

Mannen själv säger att han vet att han borde ha haft en bokföring och deklararerat, men när hans firma togs ifrån honom så bestämde han sig för att skita i det eftersom han anser sig orättvist behandlad.

Han hävdar att det helt enkelt är en form av protest mot det allmänna.

Han förnekar brott eftersom han tycker att han betalat tillräckligt med skatt på andra sätt, bland annat bensinskatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".