SOCIALSTYRELSEN

Brister i barnutredningar kritiseras

Socialnämnden i Gotlands kommun får bister kritik av Socialstyrelsen för brister i barnutredningar som inte har ett tydligt barnperspektiv och i flera fall tagit för lång tid, utan att något beslut om förlängning har tagits.

Socialstyrelsen har granskat hur socialnämnden hanterat en anmälan om barn som bodde hos sin mor under förhållanden som enligt anmälaren var långt under den omsorg som barnen behövde.

Socialstyrelsens undersökning visar att nämnden under flera år tagit emot många anmälningar om att barnen for illa och Socialstyrelsen ser allvarligt på att de insatser som beslutades inte hade fokus på den enskilda barnet och dennes behov.

Enligt Socialstyrelsen har socialnämnden på Gotland flera gånger tidigare kritiserats för långa handläggningstider och uteblivna beslut och då lovat att komma tillrätta med det.

Men Socialstyrelsen konstaterar att bristerna kvarstår och anser att socialnämnden inte uppfyller lagstiftningen och dess intentioner i det ärende som tillsynen gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista