Tummen ned för regeringsförslag

Försöksverksamheten Gotsam - där myndigheter på Gotland skall samarbeta vid större olyckor och kriser - kommer troligtvis inte igång förrän senare i vår. Regeringen har lämnat ett utkast kring sina förväntningar på verksamheten. Men det är ingenting som de gotländska myndigheterna är nöjda med.
På torsdagen hölls ett möte på länsstyrelsen där förslaget diskuterades. Projektet handlar om att undersöka om det går att samverka mellan militär och civil beredskap. Här ingår polisen, försvaret, tullen, kustbevakningen, sjöfartsverket och länsstyrelsen. Vid Gotsam är det tänkt att det ska finnas personal dygnet runt för beredskap att kunna rycka in vid en katastrofsituation som kräver stora resurser. Regeringen har redan ställt sig bakom detta femåriga projekt i försvarspropositionen och sagt att det får kosta upp till 45 miljoner kronor. Men definitivt beslut tas av regeringen först efter att alla myndigheter fått säga sitt- och det skall de ha gjort i slutet av nästa vecka. De två stora frågorna nu gäller vem som skall samordna verksamheten och var den skall hålla hus. Enligt det förslag som nu gått från försvarsdepartementet framgår det att polisen är tänkt att kunna vara spindeln i nätet och att Gotsam-projektet därmed också håller till i polishuset. Ett annat alternativ som tagits fram tidigare är det som kallas nya Visborg vid P18. Enligt Andreas Heuer på försvarsdepartementet är det egentligen billigare att förlägga verksamheten till P18, för där finns redan en stor del av den utrustning som behövs. Bara att flytta utrustningen skulle kosta tio miljoner kronor. Och här på Gotland är myndigheterna överens om att det nuvarande förslaget inte är bra, vare sig villkoren för verksamheten eller hur samordningen ska ske. På torsdagens möte bestämde de därför att lämna in andra förslag. Regeringen har också krävt att myndigheterna skall precisera hur själva arbetet ska organiseras och precisera kostnaderna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".