Landsbygdslysen kan slockna

Över två tusen gatubelysningar på den gotländska landsbygden riskerar att släckas inom de närmaste åren. Går belysningen sönder kopplas den ned. Det har kommunen bestämt. Lennart Klintbom, vid kommunens gatu- och markavdelning hoppas att kommunen skall slippa montera ned de 17 lampor som just nu riskerar att släckas i Vänge. Kommunen undersöker om det finns andra som kan sköta gatlysen utmed de vägar som kommunen inte ansvarar för. Staten kommer troligen att ta över en del av de lysen som riskerar att slockna.
Det finns platser på landsbygden där vägverket har övertagit belysningen från kommunen. Men på tiotalet platser har föreningar, kyrkan eller privatpersoner övertagit skötseln och strömmen till gatubelysningen. Det gäller till exempel i Silte, vid kyrkan i Roma och i Lokrume. Gatubelysningen eller ljuspunkterna är slitna, de kom upp på 70-talet och börjar nu att gå sönder. Att byta en stolpe med belysning kostar mellan 15 000 och 20 000 kronor per ljuspunkt. Att driva de 2 200 ljuspunkterna med underhåll kostar en miljon per år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista