LÄNSSTYRELSEN

Lång väntan på överklagat bygglov

Den som överklagar ett bygglov på Gotland till länsstyrelsen kan få vänta i över ett halvår för närvarande. Petter Rimfors, som är jurist på länsstyrelsen, säger att väntetiden varit ännu längre tidigare, och orsaken är brist på jurister under en tid i fjol.

Det äldsta fall som nu ligger på länsstyrelsen kom in i början av juli 2009, alltså för sju månader sedan, och rör ett bygglov på Storsudret.

För närvarande finns 38 överklaganden i Petter Rimfors hög och länsstyrelsen håller på att rekrytera ännu en jurist för att på så sätt få ner väntetiderna.

- Visst tar sådana här ärenden alltid en viss tid eftersom det ofta är flera som ska yttra sig, men mer än tre-fyra månader ska det inte behöva ta i de flesta fall, säger Petter Rimfors.

Enligt en populär myt på Gotland överklagas flest bygglov i strandsocknarna, men den uppfattningen delas inte av Petter Rimfors, som anser att det är ganska spritt runt om på ön, både på landsbygden och i Visby.

Och myten att det är mest sommargotlänningar som överklagar håller han inte heller med om:

- Fast om det rör sig om ett sommarstugeområde så är det ju ofta sådana som har stugor där sedan tidigare som inte vill att fler ska bygga där. Å andra sidan, när det gäller landsbygden, så händer det ju att lantbrukare överklagar när någon vill bygga en stuga, eftersom de är rädda för att deras verksamhet kan stoppas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista