Brand i Visby innerstad

Det har brunnit i ett hus på Smedjegatan i Visby innerstad. En granne som kände röklukt slog larm vid halv fyra i natt. Tolv brandmän lyckades få branden under kontroll efter 1,5 timme och ingen människa kom till skada men huset fick svåra skador.

Grannhuset där röklukten upptäcktes är ihopbyggt med huset det brann i. Där kände de röklukt i källaren och larmade räddningstjänsten 3:33 på söndagsmorgonen.

När de kom till platsen kunde de också känna röklukt, men inte se någon rök eller eld. Enligt brandmästare Jonatan Ahdrian upptäckte de att det sipprade ut rök genom fönsterspringorna när de gick runt huset, och det är ett tecken på att branden har tagit sig men förbrukat luften i huset.

Om de inte fått larmet i tid kunde branden ha sprängt rutorna och då hade villan blivit totaltförstörd, och elden kunde ha spridit sig till andra byggnader.

Enligt Jonatan Ahdrian var de tvunga att ha vatten klart för att kyla ned den heta röken från branden innan de vågade bryta upp dörren och gå in i huset.

Efter 1,5 timme hade 12 brandmän från Visbykåren och deltidskåren och även Klinteham fått branden under kontroll. Att det tog tid berodde på att branden fått fäste i golvbjälklaget som fick brytas upp.

Villan det brann i har tre våningar och källare och den ligger på Smedjegatan i Visby innerstad. Den var obebodd och under renovering för tillfället.

Villan fick svåra brandskador och även omfattande rökskador. Det blir nu polisens sak att utreda vad som orsakade branden.