Miljödomstolen

Hanssons byggen fick delvis rätt

Affärsmannen Max Hansson får bygga till en stuga på sin strandtomt på Östergarnslandet. Det fastslog i dag Miljödomstolen i Stockholm.

Huvuddelen av de omstridda byggena, som förra landshövdingen Marianne Samuelsson gjorde sina uppmärksammade uttalanden om, ingick dock inte i domstolens granskning.

Miljödomstolen ger i sin dom klartecken till en tillbyggnad av en stuga som ligger cirka 100 meter från stranden, sedan Naturvårdsverket överklagat strandskyddsdispensen.  I beslutet säger rätten att stugan har en hemfridszon eftersom det har bott folk där åtminstone sedan 1970-talet, och att en gammal inhägnad med stigar runt visar att allmänheten inte kommer att få svårare att promenera i området.

De övriga byggena, bland annat en tennisbana, golfhål, inhägnader och så vidare, har aldrig överklagats av Naturvårdsverket. Verket säger att de inte haft ordentlig möjlighet att överklaga, eftersom Marianne Samuelsson aldrig gav dessa byggen någon formell dispens utan bara skrev att de omfattas av undantag.

Beslutet säger alltså ingenting om de byggen och åtgärder som länsstyrelsens tjänstemän upptäckte hade utförts på Max Hanssons tomt under en lång rad av år.
Det var en diskussion på länsstyrelsen om dessa borde godkännas eller ej som spelades in i hemlighet av en tjänsteman på länsstyrelsen. I ljudinspelningen säger landshövdingen hon tycker att 
byggena borde godkännas eftersom Max Hansson är en framstående företagare på Gotland.
Det var det uttalandet plus att landshövdingen senare kallade medarbetaren för illojal som fick regeringen att peta henne från sin tjänst.

Domen kan överklagas till Miljööverdomstolen senast den 17 mars.

BAKGRUND

Det var i somras som finansmannen Max Hansson fick undantag från strandskyddsbestämmelserna på sin tomt i Östergarn. Vid ett möte på länsstyrelsen i mars förra året bandades sammanträdet i smyg av en av de närvarande.

Under mötet ville landshövdingen Marianne Samuelsson ge Max Hansson tillstånd att bygga till ett fritidshus inom strandskyddsområde. Dessutom diskuterades ett antal äldre byggnationer på fastigheten som tjänstemannen ansåg krävde bygglov men som landshövdingen hävdade inte behövde det eftersom det rör sig om en jordbruksfastighet. Hon hänvisar också till hemfridszonen.

På mötet sade hon bland annat "jag tror inte att länsstyrelsen i Västra Götaland skulle bråka särskilt mycket om Volvochefen vill göra åtgärder i närheten av en strand" och "vi kan ju inte bara ha människor som vandrar på stranden, det kan man ju inte överleva på". Uttalandena ledde till att regeringen gav Marianne Samuelsson sparken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.