Fide Semsterby. Ritning: Tema landskapsarkitekter/Stadsarkitektkontoret
LÄNSSTYRELSEN

Stugor på Fide camping stoppas

Fide Camping får inte sätta upp några stugor inom strandskyddat område. Länsstyrelsen ser inga skäl till att ge dispens, och upphäver byggnadsnämndens ja till stugorna.

Byggnadsnämmnden tyckte det var okej att tio stugor skulle få byggas inom strandskyddat område, i närheten av campingplatsen i Fide.

Eftersom gamla järnvägen ligger mellan stugorna och havet, kunde nämnden ge tillstånd och att de inte skulle påverka allmänhetens tillträde.

Naturvårdsverket överklagade och ville inte att dispens skulle ges i ett område som är klassat som riksintresse för friluftsliv och strandskydd. Och länsstyrelsen håller med.

Järnvägsbanken är inte av den storleken att den kan motivera en dispens från strandskyddet och det är viktigt att vara restriktiv med att ge dispens, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Dessutom, påpekar man, att utanför det strandskyddade området finns 12 000 kvadratmeter yta där uthyrningsstugor kan byggas. Det finns alltså gott om plats för både stugor och vägar, utan att behöva ta det strandskyddade området i anspråk, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Nej till stugor vid stranden alltså.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".