Minister får ta ställning till Facebook

Riksantikvarieämbetet ber regeringen om hjälp när det gäller att hantera så kallade sociala medier, ifall material där kan räknas som inkomna handlingar.

I ett brev till finansmarknadsminister Mats Odell, skriver Riksantikvarieämbetet bland annat att myndigheters etablering på webbplatser väcker frågor kring hur man hanterar olämpligt innehåll på sidorna och vad som räknas som inkommen, och alltså offentlig, handling. Och vad räknas då riksantikvarieämbetets kommentarer på nätet som?

Riksantikvarieämbetet själva tog steget in på de sociala medierna för tre år sen, då de startade en blogg. Sedan dess har myndigheten startat en egen fan-sida på Facebook och publicerar bilder på det internationella foto-communityt flickr. I dag har Riksantikvarieämbetets Facebooksida runt 800 följeslagare. 

På Riksantikvarieämbetet föreslår man nu att regeringen ger e-delegationen, som jobbar för att samordna statens arbete med it-baserade tjänster, i uppdrag att ta fram riktlinjer. För även om just Riksantikvarieämbetet hittills inte stött på några problem säger Lars Lundqvist att det ändå behövs tydliga riktlinjer för hur myndigheter ska hantera sociala medier.