Stor efterfrågan på tjurkalvar

Efterfrågan på tjurkalvar är mycket hög bland Gotlands uppfödare och det leder i sin tur till att det blir en brist på tjurkalvarna. Det beror på att lantbrukarna vill utnyttja och maximera slaktstödet som de får från jordbruksverket för varje kalv, eftersom slaktstödet kommer att försvinna om två år. Då kan också priset på nötkött gå upp eftersom det kan vara brist på köttet.

Jordbruksverket har förklarat att handjursbidraget skall tas bort och gå upp i gårdsbidraget. I gårdsbidraget ingår till exempel mjölkbidrag och arealsstöd.

Gårdens innehav av tjurkavlar i år och nästa år kommer att bli referens för hur mycket gårdsbidraget skall bli utifrån hur många kalvar som finns under de här två åren. Därför vill uppfödaren nu ha så många kalvar som möjligt. Mats Hallvede som är inköpare på Scan säger att det kommer att bli brist på tjurkalvar åren därefter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista