Gotländska företag i filmfond

Arton företag på Gotland har gått samman för att investera i film som spelas in på Gotland. Tillsammans går företagen in med tre miljoner kronor under en treårsperiod.

Det handlar huvudsakligen om reda pengar men också om en viss del varor och tjänster.

Bland företagen finns reseföretag, reklamföretag, bilfirmor, banker och fastighetsbolag.

Tillsammans bidrar de till det kapital som ska användas i bolaget Gotlands Filmfond som ägs av Gotlands kommun och Filmregion Stockholm-Mälardalen. Gotlands kommun, som äger 80 procent av bolaget, går in med 9 miljoner kronor. Ytterligare 6 miljoner kronor i startkapital kommer från den gamla filmfonden som består av pengar som kommer från biljettintäkter på filmer som spelats in på Gotland. Totalt 18 miljoner kronor. Tanken är att filmbolaget ska gå runt ekonomiskt, men inte generera någon större vinst.

Syftet med Gotlands tingsrätt ska vara att investera i film med gotländsk anknytning och ersätter det som tidigare kallats filmfonden. Tanken är att filmbolaget ska drivas mer affärsmässigt.

Till VD för bolaget har Bo Rehnberg utsetts. Gotlands kommuns kultur- och fritidschef Lars Danielson är styrelsens ordförande. Lars Weiss, som tidigare varit chef både för Sveriges Television och TV4, är vice ordförande. I styrelsen ingår även advokat Rolf Larsson som specialiserat sig på immateriell rätt samt Annamari Thorell som representerar Gotlands Turistförening och Åke Lundström vd i Filmregion Stockholm Mälardalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista