1 av 2
2 av 2
Platsen där kvigorna dog. Enligt länsstyrelsen rör sig vattnet i väst-sydvästlig riktning. Flygfoto: Gunnar Britse

Kor i Vall hade gift i urinen

Kvigorna i Vall som dog i somras hade gift i urinen. Nya laboratorieanalyser visar att de förgiftade kvigorna i Vall kan ha dött av nedbrytningsprodukter från kreosot från den tidigare brädgårdens impregneringsverksamhet. Analyserna har gjorts på kornas urin och där har man bland annat hittat stora mängder av en vattenlöslig naftalen-förening.

Det var i slutet av sommaren som en lantbrukare på gården Kysings i Vall upptäckte att flera kvigor plötsligt blev sjuka och dog. Djuren hade druckit vatten och betat i ett område omkring en kilometer från den före detta brädgården.

Statens veterinärmedicinska anstalt kunde konstatera att lever och njurar slagits ut av någon slags förgiftning, men de hade ingen metod för att undersöka om det kunde vara ämnen från kreosot. Långt senare togs vattenprover i området, men dessa visade ingenting. Men från djurägaren fanns misstankarna kvar.

Så därför skickades de döda kornas urin till ett specialiserat laboratorium i Kanada. Och där hittade man alltså stora mängder av en naftalen-förening och en flourene-förening. Men eftersom dessa så kallade polyaromatiska kolväten kan komma från många olika produkter tillverkade råolja och även från förbränning, så måste det göras undersökningar av hur grundvattnet i området rinner för att få klarhet i om de giftiga ämnena kommer från brädgårdens impregneringsverksamhet. Dessutom bör man enligt Mikael Remberger på Svenska miljöinstitutet ta nya prover på både vatten och bete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista