Södervägs brädgård

Kreosoten kan ha spridit sig längre

Rester av kreosot från Södervägs brädgård i Vall kan ha spridit sig längre än vad tidigare provtagningar visat.

Enligt Mattias Vejlens, som är länsstyrelsens samordnare för förorenade områden på Gotland, visar nya analyser att kvigorna vid Kysings i Vall faktiskt kan ha dött av rester av kreosot. Nu vill Mattias Vejlens att det hela utreds vidare.

Frågan om vad som orsakat förgiftningen av kvigorna i Vall kan nu alltså få sin förklaring. Sammanlagt var det ett tiotal kor som dog i somras, men många fler fick förgiftningssymptom. Djuren hade betat och druckit vatten från en brunn som ligger en kilometer från Södervägs brädgård.

Prover från själva dricksvattnet skickades på analys, men där hittades inga giftiga ämnen, kanske för att analysmetoden inte var tillräckligt avancerad. Och därför gick djurägaren vidare och skickade urin från de döda korna till ett specialiserat laboratorium i Kanada. Och där hittade man alltså stora mängder av en naftalen-förening och en flourene-förening. Det är ämnen som finns i kreosot och som är vattenlösliga och därför kan följa med grundvattnet.

På kommunens miljö- och hälsoskyddskontor ligger nu laboratorierapporten från labbet i Kanada och väntar på att bli ytterligare analyserad. Innan dess tas inget beslut om hur kommunen ska gå vidare. Men enligt Mattias Vejlens på länsstyrelsen så bör kommunen sätta igång en noggrann undersökning av hur gifterna från Södervägs brädgård har spritt sig via grundvattnet.

Chefen för kommunens miljö- och hälsoskyddskontor Per-Eric Edlund, säger att förvaltningen ska göra en grundlig analys av proverna, men han är försiktigt med att uttala sig om varifrån föroreningarna kan ha kommit. Han lovar dock att de boende i Vall kommer att få kommunalt vatten framdraget, förmodligen redan till våren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista