Marica Gardell, avdelningschef för kommunens individ- och familjeomsorg. Foto: Gotlands kommun.

Hot och våld mot socialsekreterare

Hot och våld mot socialsekreterare ökar. Och det blir allt vanligare med hot via mail, men också att bilder och samtal läggs ut på internet.

Under de senaste månaderna har tre polisanmälningar gjorts av socialförvaltningen på Gotland, enligt Marica Gardell, som är avdelningschef för kommunens individ och familjeomsorg.

Hoten som kommer via mejl upplevs som väldigt starka. Det kan vara hot om att socialsekreterarens liv ska förstöras eller att man känner till vad deras barn heter. De jämförs också med nazister och fascister.

Socialsekreterarna möts av hoten när de kommer till jobbet och startar sin dator. Mejlen kan komma från allmänna datorer där det inte går att se vem som skickat dem. Det gör att osäkerheten kring hoten är stor - socialsekreterarna vet inte vem som ligger bakom och om hoten kommer att förverkligas.

Marica Gardell tycker att det är frustrerande att hoten ökar samtidigt som ingen döms för detta. Hon tycker att lagstiftningen inte har hängt med i utvecklingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista