1 av 2
Ann Pihl, ordförande i föräldrakooperativet Tofflan. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland
2 av 2

Ny lag vållar problem för Tofflan

Den nya lagen innebär att alla skolor och förskolor, får exakt samma ersättning per barn, vare sig de är privata eller kommunala vållar problem för föräldrakooperativet Tofflan i Tofta, som har ett barn som behöver assistanshjälp hela tiden.

Ann Pihl, som är ordförande i föräldrakooperativet, säger att det nya schablonbidraget som de får, räcker en bit på vägen, men inte hela vägen.

Tanken är att skolorna själva får bestämma hur de vill omfördela sina pengar och dessutom spara en del för framtida kostnader. Men i Tofflans fall då, där man redan hade ett barn som behöver extra hjälp, när de nya reglerna infördes har de inte hunnit spara till en sådan buffert.

Och då de bara har ca 20 barn i sin verksamhet är det svårt att omfördela pengarna, vilket kanske skulle varit lite lättare om de var en större förskola, säger Ann Pihl.

Tofflan har sökt bidrag men fått nej hos barn- och utbildningsnämnden i kommunen. Det beslutet har överklagats till länsrätten och kommunens förskolechef Bisse Carlsson tycker att det är bra att saken prövas där. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".