Skarven ökar bara på Gotland

Gotland är den enda plats där skarven fortfarande ökar. I resten av landet har den tidigare kraftiga ökningen planat ut, och på en del håll minskar nu skarven, enligt Christer Pettersson på Naturvårdsverket som har arbetat med skarv-frågan i snart 20 år.

Skarven utrotades i Sverige i början av förra seklet men började komma tillbaka under 50-talet. Vid mitten av 1980-talet fanns det omkring 2.000 häckande par i hela landet. Vid millenieskiftet hade de förökat sig till 25.000 par. Idag beräknas det finnas 40.000 häckande par, och med ungarna inräknade innebär det att de snart är totalt 200.000 fåglar. 9.000 av de häckande paren finns runt Gotlands kust - totalt minst 35.000 fåglar. Skarven dök upp på ön senare än i andra delar av landet, och länsstyrelsen här är också mer restriktiv är de är på annat håll med att ge tillstånd för jakt på skarv.

Senast fick Östra Gotlands Fiskevård Vilt och Fritid avslag på sin ansökan om att få skjuta 100 skarvar för. De hoppas att jakten ska skrämma iväg fåglarna från platser där föreningen har planterat ut öring. Men länsstyrelsen sa alltså nej till deras ansökan. Christer Pettersson på Naturvårdsverket är inte insatt i just det fallet och vill inte uttala sig om länsstyrelsens restriktiva hållning på ön bidrar till att skarven fortfarande ökar här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista