Många vrak runt Gotland

Det finns över 100 kända vrak runt de gotländska kusterna. Det visar en inventering som Gotlands Havsgille gjort, men bara ett fåtal av vraken är ännu undersökta av arkeologer.
På listan finns allt från kanonkulor som tros vara från 1500-talet till mer moderna vrak från 1990-talet. Många av vraken finns runt Fårö. Här nämns bland annat fartyget ''Frank Mikael'' som gick på vid Salvorev så sent som på 1990-talet. Och i närheten av Lauterhamn räknar arkeologerna upp till sex vrak på bara ett par meters djup. Vid Digerhuvud på Fårö ligger fartyget ''Casper'' med delar av riggen kvar och fartyget ''Trimore'' som är ett helt vrak med bevarade kanoner från 1700-talet. Vid Heligholmen finns inte ett vrak men en silverskatt noterad. Den ligger på relativt grunt vatten och ska enligt inventeringen komma från ett skepp som förliste på 1700-talet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".