1 av 2
2 av 2

Friskola överklagar sänkt bidrag

Ledningen för den privata Orionskolan i Visby har vänt sig till länsrätten för att överklaga att de inte får bidrag av kommunen för hela sin hyreskostnad.

Med dom nya statliga reglerna om lika villkor för privata och kommunala skolor så får friskolorna en ersättning som motsvarar kommunens genomsnittliga hyreskostnad räknat per elev, medan man med det gamla systemet fick hela hyran betald.

För Orionskolans del skulle man i år ha fått 1,6 miljoner med det gamla systemet medan man med det nya får 1,1 miljon.

Enligt beräkningar från skolkontoret skulle man med det gamla systemet fått cirka 27 000 kronor i hyresbidrag räknat per elev och år, medan man med det nya får drygt 16 000 plus moms och ett administrativt tillägg.

Den genomsnittliga kostnaden i jämförbara kommuner på fastlandet ligger ett par tusenlappar lägre.


Daniel Andersson på Orionskolan säger till Radio Gotland att eftersom det är en liten skola med bara en enhet så bli kostnaderna större än för större skolor och för kommunen eftersom man ändå måste ha viss typ av lokaler. Dessutom saknar man idrottshall och där får Orionskolans elever hyra in sig i kommunens lokaler, mot betalning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista