Dyrt studera för utländsk student

Nästa år måste studenter från länder utanför EU och EES-området betala för att läsa på svenska högskolor. Högskolan på Gotland har omkring 50 studenter som då kan tvingas betala.

Hittills har det studier i Sverige varit gratis för utländska studenter, men nu ska en terminsavgift på mellan 40 och 70 000 kronor införas från och med 2011. Suk-hi Cho är internationell samordnare vid högskolan på Gotland, och hon tror att skolan då tappar en del av sina utländska studenter.

Inför det att terminsavgifterna börjar gälla har regeringen avsatt pengar för två olika stipendiesystem. Studenter från biståndsländer kan söka stipendium och i vissa fall även få levnadsomkostnaderna betalda. Ett annat stipendiesystem, som högskolorna själva får fördela, införs också och det riktar sig till studenter som är särskilt kvalificerade.

Ashot Khalatgan från Armenien pluggar på Högskolan på Gotland och efter att han bestämt sig för att han ville studera i Europa kollade han efter olika universitet och att valet hamnade på just Sverige var helt enkelt för att utbildningen är gratis. Högskolor i Holland och Cypern valde han bort eftersom de var för dyra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista