Skolinspektionen

Fler anmälningar mot skolor

Anmälningarna om missförhållanden i skolor ökade under 2009 med 20 procent jämfört med året innan, rapporterar Skolinspektionen. Gotland ligger bland de län som har flest anmälningar.

En trolig orsak till att fler anmäler är, enligt myndigheten själv, att det sedan i oktober enkelt kan göras direkt på Skolinspektionens och Barn- och elevombudets (BEO) hemsida.

Totalt rörde det sig om 1 550 anmälningar. Den vanligaste orsaken - 39 procent av ärendena - är att den som anmäler anser att skolan inte har gjort tillräckligt sedan elever känner att de har blivit kränkta.

Ett annat vanligt skäl är att skolan inte har ansetts ge en elev tillräckligt särskilt stöd. Den typen av anmälningar stod för 21 procent av totalsiffran och är den som är snabbast växande.

Skolinspektionen vet inte om anmälningarna om bristande stöd utgör en uppåtgående trend, men är bekymrad över ökningen.

Många - 19 procent - klagar över en skolas organisation eller styrning.

Av beslutade ärenden ledde 578 till kritik mot skolorna. I nästan hälften av fallen rörde sig kritiken om bristande särskilt stöd medan kränkande behandling stod för 34 procent.

Av alla län hade Norrbotten i särklass flest anmälningar i relation till befolkning i åldrarna 0-20 år. Därefter kom Örebro, Gotlands och Skåne län. Bäst klarade sig Jönköpings län följt av Blekinge och Hallands län. Det skriver TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista