Gotlands tingsrätt. Foto: Andreas Hedfors/SR Gotland.
Tingsrätten

Rättegång om hot och misshandel

På tisdagen kunde så rättegången mot den man i 50-årsåldern, som misstänks för flera fall av hot och misshandel, starta. Men uppgifterna från de inblandade gick vitt isär.

Den man i 50-års åldern, som tidigare dömts för att ha hotat flera krogägare i Visby, ställdes på nytt inför rätta misstänkt för bland annat nya hot, misshandel och narkotikabrott.

Förra veckan vägrade han att medverka vid rättegången via videolänk, men på tisdagen fanns han alltså på plats, eskorterad av tre personer från kriminalvården.

Hela rättegången har sitt ursprung i ett bråk på Gråbo torg i Visby den 30 januari 2010. Ett bråk som slutade med att två fick föras till sjukhus, misshandlade med både hammare och en kraftig elkabel.

Nu satt de i rättsalen och visade upp sina ärr och ställde krav på skadestånd för både sveda, värk och kränkningar.

Upprinnelsen till bråket kan ha varit att många personer uppehållit sig i 50-åringens lägenhet medan han satt häktad i ett annat mål. I samband med det ska lägenheten ha förstörts och flera föremål försvunnit.

50-åringen medgav att han var både arg och irriterad över detta, men han nekade till både hot och misshandel.

En av de medåtalade, en man i 20-års åldern som tidigare bott hos 50-åringen, ville inte ge sin berättelse medan 50-åringen var närvarande.

I ett angränsande rum fick 50-åringen lyssna till hans berättelse. När han återkom från rummet spände han ögonen i 20-åringen under en lång stund och berömde honom för hans fantasifulla berättelse.

Tre personer är åtalade, misstänkta för bland annat hot och mishandel. Samtliga greps lördagen den 30 januari, men bara 50-åringen sitter sen dess frihetsberövad.

När det blir dom är för närvarande inte känt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".