Byggnadsnämndens au

Kan ha villavagnarna kvar i fem år

De omstridda villavagnarna vid Snäck norr om Visby ser ut att bli kvar - trots att tjänstemännen på stadsarkitektkontoret inte vill förlänga det tillfälliga bygglovet.

Men politikerna i byggnadsnämndens arbetsutskott föreslår att villavagnarna ska få stå kvar i ytterligare fem år.

Fram till 2015 föreslår alltså byggnadsnämndens arbetsutskott att dom 45 villavagnarna ska få stå kvar vid stranden på Snäck. Det är ett förslag tvärt emot vad tjänstemännen på stadsarkitektkontoret tycker.

För fem år sedan fick Snäcks Camping AB ett tillfälligt bygglov för alla villavagnarna, men på valborgsmässoafton går tillståndet ut. Alltså har Snäcks camping begärt en förlängning av det tillfälliga bygglovet.

Det har varit många rättsliga turer om huruvida villavagnar är tillfälliga eller mer permanenta inslag i bebyggelsen.

Kammarrätten har i en dom slagit fast att det inte hjälper att villavagarna har en begränsad livstid och lätt kan flyttas. För på det hela taget så kan man inte anse att det är tillfälliga åtgärder, till exempel anser Kammarrätten att det skulle krävas omfattande resurser, både tekniska och ekonomiska för att återställa marken.

Och det är Kammarrättens uppfattning som tjänstemännen på Stadsarkitektkontoret lutar sig mot när de säger nej till ett fortsatt tillfälligt bygglov för vagnarna.

Men arbetsutskottet i byggnadsnämnden är mer välvillligt inställt och föreslår nämnden att Snäcks camping skall få ett tillfälligt tillstånd i fem år till.

Skälet till det vill byggnadsnämndens centerpartistiska ordförande Lars Thomsson inte kommentera.

Idag onsdag har byggnadsnämndens sitt möte - återstår se vilken linje de väljer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista