Mamma slog familjen i femton år

I dag inleddes rättegången mot en kvinna i 40-årsåldern som är misstänkt för att ha slagit och hotat både sin man och sina barn under minst femton års tid.

Misshandelsmål hör tyvärr till vardagen i Gotlands tingsrätt. Men det här var en rättegång av det ovanligare slaget.

I dag berättade mannen i familjen om en "vardag" på södra Gotland fylld av konflikter. En sambo som lätt brusat upp, skrikit, hotat, klöst, slagit och använt olika tillhyggen.

Mannen berättade att han tyckt det varit pinsamt att anmäla eller söka upp sjukvården för de skador han fått under åren.

Men en dag i höstas blev alldeles särskilt konfliktfylld och resulterade i att ett av familjens många barn ringde efter polisen.

Mannen berättade om en ständig oro för barnen när de var tillsammans med mamman, men att han ändå stannat kvar i förhållandet för att han varit rädd att mista barnen i en vårdnadstvist.

Kvinnan erkände, tyst, allt. Att hon både slagit, hotat och skrikit åt både mannen och barnen. Hon berättade att hon de senaste fem åren varit arbetslös, blivit allt mer soffliggande och mer lättirriterad över barnen och mannen.

Rättegången pågår i fyra dagar och de följande dagarna kommer både barnen och övriga vittnen att berätta om förhållandena i barnfamiljen på södra Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista