Sidakontor slipper nedskärningar

Samtidigt som biståndsorganisationen Sida sparar rejält på sitt huvudkontor i Stockholm genom att ta bort 60 tjänster, kan Visby istället komma att få anställa fler, tror Robert Hall, chef för Östersjöenheten i Visby.

På Gotland finns flera olika verksamheter inom Sida och alla verkar skonas i nedskärningarna. Dels finns Östersjöenheten som främst arbetar med utbyte inom forskning och utbildning, dels enheten för dokument, administration och resurs (som sysslar med betalning av löner, fakturor, dokumentation, arkiv och posthantering).

Östersjöenheten har idag sexton tjänster och den andra administrativa enheten har tjugonio tjänster. Förutom det finns ett vänortscentrum som har tio tjänster och som arbetar för att förmedla kontakter mellan olika länders kommuner. Och som det ser ut nu så kommer alltså inga jobb att försvinna. Istället kan det bli så att de som sägs upp i Stockholm erbjuds jobb på Gotland. Redan i dag ersätts de som är föräldra- och tjänstlediga på Östersjöenheten av vikarier från huvudkontoret.

När det gäller Östersjöenheten finns dessutom goda chanser att fler tjänster placeras på Gotland, tror Robert Hall. Dels handlar det om två till tre tjänster för ett utökat samarbete med Ryssland och dels tre till fyra tjänster riktade mot EU-samarbete och nya kandidatländer.

Att besparingarna inte drabbar Gotland kan enligt Robert Hall bero på intresset för att satsa just på Östersjöregionen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista