Kyrkohistoriskt sällskap bildat

Ett kyrkohistoriskt sällskap har bildats på Gotland. Enskilda personer, men också församlingar och pastorat kommer att kunna vara medlemmar.

I mitten av april kommer Gotlands kyrkohistoriska sällskap att stå som värd för årets stiftshistoriska symposium, där deltagare från hela Sverige kommer till Visby för att bland annat höra föreläsningar.

Enligt Visby stifts tidning Gårdskorset hoppas det nya kyrkohistoriska sällskapet kunna ta upp traditionen från "de hundra kyrkornas ö" med en årlig stiftskrönika till jul.

Ragnar Svenserud är sällskapets ordförande.

De flesta stift i Sverige har ett stiftshistoriskt sällskap. På Gotland har de ansvariga valt att kalla sin sammanslutning för "kyrkohistoriskt" istället. De vill markera att de intresserar sig också för tiden innan Visby stift kom till. Med ett bredare namn signalerar de också sitt intresse för kristna rörelser utanför Svenska kyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista