Inga stora skador efter murgrönan

St Nicolai-ruinen i Visby har inte tagit så stor skada av den stora murgrönan som växte på väggarna, som man först trodde. En rapport har nu skrivits efter det att murgrönan tagits bort.
Den del av ruinen, den östligaste sidan, alltså koret har inte varit synligt sen 1958 och har inte heller renoverats sen dess. Det myndigheterna upptäckte när murgrönan togs bort i höstas var en hörnsten som satt lös. När murgrönan togs bort så ramlade den ner och smulades sönder och måste nu ersättas. Man behöver också byta ut det murbruk som ruinen tidigare lagats med. Det är en sorts cement som användes förr som inte fungerar så bra eftersom den gör att stenarna spricker sönder av regn och kyla. I stödpelarna som byggts för att stötta koret måste stabiliteten undersökas. Det är riksantikvarieämbetet som ansvarar för ruinerna, men Christian Runeby på länsstyrelsen tror att det kan dröja innan någon restaurering blir gjord. Han säger att skador efter murgröna kanske inte blir så stora som man först befarat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".