Forsa LRF:

Vill ha skyddsjakt på vildsvin

På LRF-stämman på fredag väntas ombuden besluta att ge sin styrelse i uppdrag att söka om skyddsjakt på vildsvin på Gotland, så länge det finns risk för en etablering av en stam.

Lantbrukare på Gotland är oroliga för att en vildsvinsstam skall få fäste på ön.

Det är Forsa LRF-avdelning som skrivit den motion som kräver hög beredskap om vildsvin skulle upptäckas på Gotland.

I motionen framgår att det går vissa rykten om att inplantering av vildsvin förekommer på ön. Om vildsvinen får fäste på Gotland spår Forsa LRF att det kommer att bli mycket stora skador på grödor, villatomter och i kulturlandskapet.

I motionen skriver Forsa LRF att de med oro ser att viltskadorna ökar i deras trakter. De syftar främst på tranor och vitkindade gäss, men lantbrukarna är oroliga för de rykten de hört om att utsättning av vildsvin pågår på ön.

LRF:s styrelse på Gotland skriver bland annat i sitt svar att "LRF Gotland delar motionärernas farhågor för en etablering av en vildsvinsstam på Gotland. För att hålla en eventuell vildsvinspopulation på en låg nivå har LRF under ett flertal år tillsammans med Gotlands Skarpskytte och Jägargille ansökt och fått tillstånd till skyddsjakt på vildsvin och det avser styrelsen fortsätta ansöka om.

Det är också viktigt att länsstyrelsen står fast vid sin definition att gotländska vildsvin, egentligen korsningsgrisar, är en icke naturlig art i den gotländska faunan och fortsätter stödja ansökan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".