Färjekonflikten

Hotet om en strejk i påsk ökar

Sjöbefälsförbundet säger nej ännu en gång till medlarnas bud om det nya pensionsavtal som Sjöfartens arbetsgivarförbund vill införa. Och nu ökar hotet om färjestrejk i påsk.

-Vi har inte mandat att förhandla bort förmåner som våra medlemmar har betalat för, säger Sjöbefälsförbundets vd Christer Themnér till TT

Facket har nu lagt ett strejkvarsel för 350 medlemmar från och med skärtorsdagen den 1 april. Totalt berörs 30 svenskflaggade färjor i internationell trafik och Gotlandsbolagets M/S Visby.

Arbetsgivarna däremot svarade även denna gång ja till medlarnas bud.

På grund av läget håller arbetsgivarna ett extra möte tisdag eftermiddag om konsekvenserna av fackets nej och det strejkvarsel som ligger.

Det konflikten mellan fack och arbetsgivare handlar om är pensionsåldern. Det gamla avtalet, från 1969 som arbetsgivarna har sagt upp, gav befälen rätt att gå i pension vid 60 års ålder. Men det blev för dyrt, anser arbetsgivarna som vill höja åldern till 62 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".