1 av 2
2 av 2

Förhoppning om längre färjeavtal

Gotlands ledande politiker hoppas att EU ska ändra reglerna så att avtalen kring färjetrafiken kan bli längre. Enligt EU:s regler ska avtal inte vara längre än 6 år. Nu har kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) varit i Bryssel och träffat den nye transportkommissionären estländaren Siim Kallas.

- Vi vill helst att man ska förlänga tiden till tio - tolvåriga avtal, säger Eva Nypelius som dock inte fick några tydliga svar från Siim Kallas, som varit EU:s transportkommissionär i fyra veckor.

Under hösten ska EU komma med ett transportpolitiskt program.

- Det är positivt att få möjligheten att så snabbt få möta en ny kommissionär och tidigt få lyfta fram de här frågorna, säger Eva Nypelius. Förhoppningsvis finns frågorna som vi tog upp med.

Tillsammans med några andra av öns ledande politiker har Eva Nypelius varit några dagar i Bryssel. Det har bland annat varit möte med Östersjöns sju största öar, B7-gruppen och då träffade de kommissionären Siim Kallas för att diskutera öarnas särskilda behov:

- Till exempel att underlätta användandet av strukturfondspengar för att starta nya färjelinjer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".