Arkivbild på en Saab 340, den flygplanstyp som var nära att krocka med ett Jasplan hösten 2007. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

JAS-plan nära krock med Blekingeflyg

Ett av Blekingeflygs plan var hösten 2007 nära att kollidera med ett JAS-plan, norr om Oskarshamn. Flygplanen var på kurs mot varandra och passerade på bara 30 meters avstånd från varandra. Nu är Haverikommissionens rapport klar.

Rapporten berättar att JAS-planet var på väg tillbaka från en militärövning i Östersjön och passagerarplanet Saab 340 var på väg från Ronneby till Bromma.

Piloten på JAS-planet, som var ensam ombord, sjönk med hög hastighet, men misstog sig och sjönk mer än han skulle och befann sig på samma höjd som passagerarplanet.

Flygledaren i Stockholm uppfattade den farliga situationen och beordrade militärplanet att stiga.

Men besättningen på passagerarplanet hade då på sin skärm redan upptäckt att militärplanet närmade sig i hög fart. Piloten bestämde sig då också för att stiga. Varför båda planen återigen låg på kollisionskurs.

Piloten på Blekingeflyg hann ändå sjunka igen och återgå till sin tidigare höjd.

Haverikommissionens utredning av kollisionstillbudet visar att flygplanen till slut möttes cirka 30 meter från varandra.

Sedan olyckstillbudet har Försvaret bland annat ökat utbildningen av piloter och Haverikommissionen rekommenderar även försvaret att bland annat införa mer teknisk utrustning och förbättra rutinerna i kontakt med flygledarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".