Slite

Skarp kritik mot Cementas brytningar

Uppdaterad 16.25
Slite intresseförening tar skarpt till orda när det gäller Cementas fortsatta brytningar inom Österbyområdet i Slite. Kritiken förvånar företagets miljöchef Kerstin Nyberg, som inte har förståelse för kritiken och på det sätt den levereras.

Föreningen tycker att Cementa tar dålig hänsyn till de boende och efterlyser mätningar av vibrationer och luftstötvågor i samband med sprängningarna.

Slite intresseförening går så långt som att konstatera att det inte är en självklarhet att Cementa skall ha sin verksamhet i Slite utan att ta största möjliga hänsyn till de boende.

Bengt Östman i Slite hävdar att hans hus spruckit som ett resultat av stenbrytningen i området.

I sommar skall Miljödomstolen ta upp Cementas ansökan om fortsatt brytning på Österbyområdet i Slite. Just nu pågår remiss-vändan då synpunkter samlas in kring företagets planer.

Tiden har inte gått ut och bland dem som hittills framfört åsikter finns privatpersoner som känner oro för vattnet.

Från SGU - Sveriges geologiska undersökning - skriver verksjuristen kort att SGU yttrat sig tidigare och inte har något ytterligare att tillföra. SGU tillstyrker ansökan.

Men Slite intresseförening lämnar en diger lista som föreningen vill att Miljödomstolen beaktar när det drar ihop sig till beslut. Föreningen påstår att fastigheter i området tar skada av Cementas verksamhet och efterlyser en oberoende riskanalys och besiktning av byggnader. Intresseföreningen vill också se fler mätningar av luften - på jakt efter svavel och ammoniak.

Stoftutsläppen från fabriken är tidvis så stora att andningsproblem inträffar, skriver Slite intresseförening till Miljödomstolen.

Förutom att det bör göras analyser av hälsorisker för de boende i området bör det också göras mätningar i vattnet utanför Cementas kaj/Kolupplaget/Bogeviken, skriver föreningen och efterlyser också bottenprover.

De vill också att återställningsbidraget skall höjas mycket kraftigt, från de föreningen i dag kallar "löjeväckande låg nivå".

Bengt Östman, som uttalar sig som kontaktperson för Slite intresseförening gentemot Miljödomstolen, flyttade till Slite 2006 och han säger att han "tyvärr" nu äger ett hus där. Han känner i dag att han hellre hade bosatt sig någon annanstans på ön, än i närheten av en cementfabrik.

Kerstin Nyberg som är miljöchef för Cementa har inte förståelse för kritiken och på det sätt den levereras.

- Det är tråkigt att de inte sagt något i samband med de samrådsmöten som varit. En del krav är helt nya för oss, säger Nyberg som hävdar att deras sprängningar inte borde orsaka sprickbildningar i husen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista