Karta över Furillen. Foto: Andreas Hedfors/SR Gotland

Fortsatt kamp för Furillen-bostäder

Uppdaterad 13.15
Johan Hellström som driver konferensanläggningen på Furillen kommer fortsätta kämpa för hyresbostäder där. Detta trots att Gotlandshem beslutat att lägga ner sitt projekt med tolv lägenheter.

Planerna på att bygga lägenheter på Furillen var från början en idé från Johan Hellström som driver konferensanläggningen där. Gotlandshem nappade på det hela för ett och ett halvt år sedan och började skissa på tolv hyresrätter. Men ganska snart började projektet ifrågasättas.

Det gällde risken för en snedvriden konkurrens gentemot andra näringsidkare, och det ifrågasattes också om ett kommunalt bostadsbolag som Gotlandhem verkligen ska prioritera den sortens specialboende när det som behövs är lägenheter i Visby med rimliga hyror.

Gotlandshem inser nu att det skulle bli för höga hyror. Därmed blir det omdiskuterade projektet inte av, enligt Gotlandshems ordförande Hans Klintbom. Johan Hellström tror dock att det finns andra intresserade och han säger sig ha fler trådar ute.

När det gäller debatten om de boende på Furillen skulle slippa få vara mantalsskrivna där anser Johan Hellström att förslaget kom från Gotlandshem och inte honom själv, även om han anser att idén är bra.

Det som däremot har diskuterats med Gotlandshem är att Johan Hellström via sitt företag, skulle hyra vissa lägenheter. På det sättet skulle regeln om mantalsskrivning eventuellt kunna kringgås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista