Markägare får betala sanering

Tvisten om vem som ska betala för saneringen av marken vid Fårösunds gamla fönsterfabrik tas INTE upp av Miljööverdomstolen.

Det betyder att den tidigare domen, från Miljödomstolen står fast.

Den nuvarande markägaren ska betala en fjärdedel av kostnaderna, men högst 400 000 kronor, och det är hälften så mycket som länsstyrelsen tidigare krävt för att sanera området som är ett av de 30 mest förorenade på ön.

Det gäller alltså en fastighet på Strandvägen i Fårösund där den tidigare ägaren hade avtal med kommunen om att inte behöva betala mer än tio procent av saneringskostnaderna av marken vid fönsterfabriken. Men länsstyrelsen ville att de nya ägarna skulle betala hälften.

Miljödomstolen halverade det beloppet. Och att de överhuvudtaget krävs på pengar beror på att det är köparens ansvar att ta reda på om fastigheten har några föroreningar.

Området är listat som riskklass 1, alltså stor risk för skada på människors hälsa och miljö. Det föroreningar som måste tas bort ur jorden är arsenik, zink, kadmium och bly, ämnen som alltså använts i det tidigare fönstersnickeriet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".