Stort intresse för att köpa Göransgården

Intresset för att köpa äldreboendet Göransgården ovanför Strandgärdet i Visby är stort. Det meddelar Roger Möller på Gotlands kommun, som precis gått ut och annonserat om anbudsförfarandet i både lokala och rikstäckande tidningar.
Ett 15-tal har visat intresse av ett köp, anbudstiden går ut i slutet av april.
De boende på Göransgården flyttar in på A7-området succesivt, men senast sista september.

Det är ett ovanligt läge och ovanlig arkitektur på den här sandstensbyggnaden som uppfördes som just ålderdomshem i början av 60-talet.
Byggnaden är i två våningar, uppdelat på fyra bostadsflyglar med 40 enkelrum och åtta dubbelrum.

Göransgården skulle ersätta det då otidsenliga hemmet Fristad, som låg ovanför Visby hamn. Göransgården ritades för att smälta in i miljön och fick därför en fasad mot gatan som skulle föra tankarna till ringmuren.

Arkitekturen är funkis och anses ha kulturhistoriska värden. Det gör att det kommer att bli stora restriktioner för den intressent som vill bygga till.

Även antalet parkeringsplatser kan bli ett dilemma eftersom ytan är begränsad. Kommunen ställer också miljökrav och kräver vattensnåla system och sunda byggmaterial.

I det anbud som nu går ut finns möjlighet att göra om det nuvarande äldreboendet till hotell, bostäder eller kontor.
Vilken intressent som väljs ut beror lika mycket på intressanta idéer som på hur mycket pengar kommunen i slutänden får i sin kassakista.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".