Vårdcentralsbesöket kan bli dyrt för internationella studenter som inte fått svenskt personnummer. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland

Dyr sjukvård utan personnummer

Att bo i Sverige utan ett personnummer kan ge bekymmer i vissa fall. Till exempel kan sjukvården bli mycket dyrare än i vanliga fall.

Abu Bakr är en internationell student från Pakistan och en av de som bor här utan ett svenskt personnummer. Han tycker att patientavgifterna är för höga.

För patienter som saknar personnummer och är icke EU-medborgare kostar ett vanligt besök hos läkare 1400 kronor, jämfört med 300 kronor i vanliga fall. Därför väljer Abu Bakr att inte söka vård när han blir sjuk.

Ibland är det omöjligt att få ett personnummer. Man har rätt att få det om man blivit folkbokförd, vilket man blir om man har minst ett års uppehållstillstånd.

Många internationella studenter kommer till Sverige för att plugga under 6-10 månader och det räcker inte för att bli folkbokförd. Även nykomna invandrare och papperslösa kan sakna personnummer

Det här gör att det kan uppstå flera problem. Ett av de största problemen för många är dyr sjukvård. Gunnar Ramstedt som är chefsläkare på Visby Lasarett säger att det kan vara mycket dyrt när man har varken ett personnummer eller en försäkring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".