Hårdare miljökrav på bilskrotar

Miljökraven för bilskrotar skärps i april i år. Glas, vätskor, metall och däck ska separeras och återvinnas innan bilarna pressas ihop. Alla miljöfarliga delar måste alltså tas bort innan bilen skrotas. Det handlar om olja, batterier och köldvätskor. Dessutom ska däck, glasrutor och metalldelar återvinnas så långt det är möjligt. 85 procent av bilen ska sorteras ut. Marken där skrotbilarna lagras ska vara tät och ha vattenrening så att föroreningarna inte läcker ut. Miljökrav som ska gälla inom hela EU.
De ökade kostnaderna för att skrota bilarna borde leda till att den så kallade skrotningspremien höjs, tycker Micke Stenberg. För att få betalt för att lämna in bilen till skrotning måste bilen varit besiktigad senast 1 januari 1975 och det ger en maximal premie på 1700 kronor. Av den summan tar sedan bilskroten en avgift för att täcka skrotningen. Micke Stenberg tror att de ökade kostnaderna kan göra att folk låter bli att lämna in bilskrotarna..
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".