Beslut eller inte?

Sjukvårdsdirektören Jan Olof Henriksson hade ingen rätt att ta beslut om att distriktssköterskemottagningen på Fårö skulle stänga. Det slår länsrätten fast i en dom.
Det var i slutet av oktober som förvaltningschefen Jan Olof Henriksson tog ett beslut om att distrikssköterskemottagningen på Fårö skulle stänga. Politikerna hade månaden innan beslutat att avvakta och inte ta något beslut om framtiden för mottagningen. Men Henriksson valde, i strid med det beslutet, att stänga mottagningen med hänvisning till arbetsmiljön, eftersom sköterskan arbetar ensam. I december flyttades därmed tjänsten till Fårösund. Fyra personer överklagade beslutet till länsrätten och menade att det var tjänstefel av direktören att fatta beslutet. Länsrätten konstaterar i domen att sjukvårdsdirektören gjorde fel. Eftersom det handlade om en organisatoriskt fråga, så var det politikernas sak inte förvaltningschefens. Men trots att Henriksson gjort fel enligt länsrätten, så ger rätten inte de som klagat helt rätt. Eftersom sjukvårdsdirektören inte hade rätt att fatta det här beslut, så finns det följaktligen inte heller något beslut att överklaga. En sorts rättslig kullerbytta. På måndag ska frågan diskuteras i hälso och sjukvårdsnämnden och huvudfrågan blir då om mottagningen på Fårö är nedlagd eller inte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".