Nytt regelverk

Fritidsfiske av flundror hotat

En kommande EU-förordning innebär att man måste vara yrkesfiskare med fiskelicens för att få sälja flundror och det innebär att fritidsfiskare förbjuds att sälja fisk.

Bakgrunden till den nya förordningen är att EU vill få en bättre kontroll av hur mycket fisk fritidsfisket tar upp ur havet. Framförallt av de arter som anses hotade - till exempel torsken. Dock är inte flundran utrotningshotad, utan den finns det gott om runt Gotland.

- Alla fritidsfiskares försäljning av fångst kommer att förbjudas, säger Rolf Gydemo, som är fiskerikonsulent vid länsstyrelsen på Gotland.

Det innebär att privatpersoner inte längre kommer att få lov att sälja flundror direkt på kajen.

- Nu vet vi inte hur den svenska lagstiftningen kommer att se ut i slutändan. Men om förordningen tillämpas precis som det står, blir det på det sättet.

För att få yrkesfiskelicens krävs att fisket ska vara av betydelse för försörjningen. I dag krävs en bruttoinfiskning på 80000 kronor per år. Just nu finns ett femtiotal personer på Gotland som har yrkesfiskeslicens.

Men det är ju inte de som fiskar flundra, utan det gör fritidsfiskare som exempelvis pensionärer?

- Ja.

- En av grunderna till att EU inför det här, är att man ser på fritidsfiske som rekreation. Det är en fritidssysselsättning. Däremot om man ska tjäna pengar på fisket är det en näringsverksamhet. Det är en av grunderna till att man inför det här regelverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista