Visby lasarett

Stor ökning av blodgivare

Blodcentralens annonsering härom veckan för att få fler blodgivare har gett gott resultat. Uppemot femtio personer har nappat.

Det var i början av april som blodcentralen på lasarettet beslutade att genomföra en kampanj med annonser i tidningarna för att få fler gotlänningar att ge blod. Responsen kom direkt. Efter den senaste tidens problem med flygstopp på grund av den isländska vulkanaskan har ännu fler hört av sig, säger Marie Stenberg som är sektionsledare för blodcentralen.

I dag har Visby lasarett mellan 2 500 och 3 000 registrerade blodgivare, varav i genomsnitt hälften lämnar blod. Det är nämligen alltid vissa som inte kan lämna blod av olika skäl.

Förra året var det 1 644 personer som lämnade blod. Vanligaste blodgruppen är A och 0 och där behövs också mest blod. Det är viktigt att det lämnas blod kontinuerligt eftersom blodet bara håller i en och en halv månad. Det gör också att vissa mer ovanliga blodgrupper kan behöva köpas från fastlandet.

Målet är att bli självförsörjande på blod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista