VISBY

P-avgifterna bort igen

Parkeringsavgifterna slopas i Visby, utom under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti. Under resten av året kommer parkeringsskiva att gälla som tidigare. 
Det beslutade majoriteten i tekniska nämnden, efter en stundtals rörig debatt som slutade med votering.

Det nya förslaget som gick igenom med röstsiffrorna 6 - 5, las fram av folkpartisten Jan Lindell som motiverar det med omsorg om lågavlönade och handeln i Visby. Han tycker att det är allvarligt att handeln redan tappat många kunder.

Att kommunen nu ändrar sig när det gäller parkeringsavgifterna kan komma att kosta en hel del  pengar och det är oklart vad det kommer att betyda för ingångna avtal med företag som sköter automaterna.

Förändringar blir det också med med boendeparkeringen i Visby innerstad och Jan Lindell beklagar krånglet för dem som redan anmält sig för boendeparkering.

De som betalat parkeringsavgift kan få pengar tillbaka, men bara från det datum då länsstyrelsen upphävde tekniska nämndens beslut och mot uppvisande av kvitto.

Tekniska nämndens centerpartistiske ordförande Kjell Skalberg hade ett eget förslag före nämndens sammanträde, som hade stöd av socialdemokraterna.

Men så kom folkpartiets Jan Lindell med det förslag som fick majoriteten med sig. 
Kjell Skalberg, som till slut röstade för Lindells förslag, var inte med vid presskonferensen och får sägas ha lidit ett personligt och politiskt nederlag.

Oppositionspartierna med socialdemokraterna, miljöpartiet och vänstern, tyckte det är bra att avgifterna tas bort på de flesta platserna, men ville ändå behålla fler avgiftsbelagda parkeringsavgifter i Visby än den borgerliga majoriteten.

Beslutet i tekniska nämnden justerades omedelbart och har därmed trätt ikraft, men kan fortfarande överklagas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista