Rederi AB Gotland

Ett händelserikt rederiår

Rederi AB Gotland håller sin 145:e årsstämma. Rederiet summerar ett händelserikt verksamhetsår med krisen i världsekonomin och kollissionen mellan två av färjorna utanför Nynäshamn.

Året präglades av den stora nedgången i världsekonomin, skriver styrelseordförande Björn Wolrath till aktieägarna.

Färje- och ro-rotrafiken till och från Sverige drabbades av stora "tapp", i vissa trafikområden mellan 25 och 40 procent. Just därför tycker Wolrath att det är mycket glädjande att Gotlandstrafiken har fortsatt tillväxt.

"Destination Gotland har slagit volymrekord samtliga år sedan Rederi AB Gotland började driva trafiken under det namnet 1998", skriver Wolrath.

Om färjekollisionen utanför Nynäshamn i juli förra året står det i förvaltningsberättelsen att rederiet, de efterföljande tre dygnen från krockdagen den 23/7 sett, transporterade 48 580 passagerare.

Det var sex procent fler än under motsvarande dygn föregående år, trots avsaknaden av HSC Gotlandia, som måste tas ur trafik för omfattande reparationer.

"Orsaken till olyckan är ännu inte klarlagd, men utreds av Haverikommissionen som förväntas lämna sin rapport under 2010", står det i rederiets förvaltningsberättelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista