GRANSKNINGSNÄMNDEN

Rapportering kring hundar frias

Granskningsnämnden för radio och TV har friat Radio Gotlands rapportering kring omhändertagandet av några hundar på södra Gotland i februari i år. Inslagen hade anmälts av bland andra djurägaren, som ansåg att de innehöll oriktigheter, antaganden och personangrepp som var kränkande.

Granskningsnämnden anser att rapporteringen inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet eller bestämmelsen om respekt för privatlivet.

Granskningsnämnden konstaterar att inslagen utgick från länsveterinärens beskrivning av fallet och att SR inte haft anledning att ifrågasätta sakligheten i hans uppgifter.

Inslagen innehöll inte något som gjorde att det gick att identifiera djurägaren och innehöll därmed inte heller kritik mot någon utpekad part som krävde ett bemötande.

Nämnden anser därmed att bestämmelsen om respekt för den enskildes privatliv eller kraven på opartiskhet och saklighet inte har överträtts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista