Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hård säkerhetskontroll vid knarkrättegång.

Under stort säkerhetspådrag inleddes rättegången i Gotlands tingsrätt mot den 19-årige man som suttit häktad misstänkt för grovt narkotikabrott och förberedelse till grov misshandel och hot mot tjänsteman, .

Även 19-åringens äldre bror och en annan 43-årig man åtalas misstänkta för narkotikabrott i den här härvan där ytterligare sex personer är delgivna misstanke.
Besökare  hos tingsrätten i Visby möttes av ett uppbåd av poliser och alla besökare fick genomgå en säkerhetskontroll innan de släpptes in.
Men inne i rättsalen verkade de unga bröderna ta det hela med ro. Välklippta och välklädda hade de svar på tal, trots de grova brottsanklagelserna.
De åtalas för att ha sålt metaamfetamin för minst 140.000 kronor under sommaren och hösten förra året, men de åtalas också för att de själva använt droger.
Bröderna berättar att de kom till Gotlands för att ha semester. Den yngre menar att han försörjt sig genom att arbeta på en restaurang.
Den här narkotikahärvan uppdagades en kväll i oktober när en polis rastade sin narkotikahund i utkanten av Visby. Hunden grävde då fram en plastkasse med metaamfetamin och hasch.
Samma polis vittnade idag att han sett en man gå förbi honom den där oktoberkvällen och att han insett att mannen var den yngre brodern.
Broderns försvarsadvokat försökte punktera vittnesmålet och frågade varför att polisen inte tidigare pekat ut brodern. Men bevisbördan var tung i övrigt. I den husrannsaken som senare gjordes i den lägenhet där 19-åringen bodde hittades inte bara narkotika utan även en våg och en sked med spår av metaamfetamin.
Dessutom fanns det försäljningsanteckningar och namn på missbrukare. Utifrån detta har polisen kunnat räkna ut att minst 400 gram metaamfetamin sålts. I lägenheten fanns också en pistolattrap och en rånarluva.
Fingeravtryck från den yngre brodern har kunnat säkras på påsarna med narkotika.
Vid husrannsaken sågs också den äldre brodern kasta ut en påse med metaamfetamin genom ett fönster. Brodern har även försökt driva in skulder åt 19-åringen. Båda bröderna anser sig oskyldigt anklagade.
Den yngre medger att han använt hasch. Han har olika förklaringar till hur hans fingeravtryck hamnat på påsarna med narkotika.
Först sa han att han köpt påsarna och tappat dem. Sedan säger han att han tagit i påsarna när han köpte narkotika. Men vem säljaren är vill han inte säga.
Åklagaren påminde också 19-åringen om att han försagt sig i polisförhör och pratat om amfetamin, trots att han inte borde ha vetat vilken narkotika det var.
På det svarar brodern att förhörsledaren missuppfattat honom.
Den äldre brodern nekar helt till brottsanklagelserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".