Ökad främlingsfientliget i skolorna

Tilltagande rasism, främlingsfientlighet och mobbing i gotländska skolor bör kartläggas, tycker den vänsterpartistiske fullmäktigeledamoten Elias Özyurt Eldenblom i en fullmäktigemotion.

Skolan har ett ansvar, enligt skollagen, att aktivt motarbeta alla former av kränkande behandling - såsom mobbing och rasistiska beteenden.
Det skriver Elias Özyurt Eldenblom i den motion där han efterlyser både kunskap och handlingskraft från kommunen för att förebygga rasism. Han anser att det finns tendenser till rasism i skolorna på ön och vill nu att barn- och utbildningsnämnden skall få i uppdrag att kartlägga förekomsten av t ex främlingsfientlighet.
En annan motion gäller kommunens ekonomiska styrsystem. Det är kristdemookraterna Mats E:son Hjort och Nils Ronquist som undrar hur det är fatt. De stora budgetavvikelserna får dem att önska att kommunstyrelsen skall se över kommunens ekonomiska styrsystem.
Folkpartisten Gunnar Tinge slår ett slag för de kommunala bidragen till öns pensionärsorganisationer. Kultur- och fritidsnämnden har lågprioriterat pensionärsverksamheten anser han och tänker sig att bidragen kanske skulle kunna skötas av någon annan nämnd som bättre förstår sig på vikten av just pensionärernas engagemang och olika aktiviteter.
Han vill också att kommunens tidigare beslut om att successivt avveckla bidragen till pensionärsorganisationerna omprövas. 
Vänsterpartiets Bodil Rosengren tar fasta på att 2004 är proklamerat som kvinnofridsår. Att kvinnors/flickors situation behöver belysas är självklart, anser hon - men vill också veta hur hälso- och sjukvårdsnämndens och social- och omsorgsmnämndens respektive ordföranden ser på män/pojkar som slår och hotar.
Hur blir de männen och pojkarna synliga inom sjukvården och vilken utbildning har sjukvården för att möta problematikern med män och pojkar som slår och hotar och vilken vård - vilket stöd finns det för de killarna? 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".