Svensk Pilotförening

Strejkvarsel mot gotländskt flyg

Svensk Pilotförening varslar om strejk för bland annat de flygbolag som trafikerar Visby flygplats. Strejkvarslet gäller 27-28 maj, samt den 7 - 9 juni.

Orsaken till strejkvarslet är att Svensk Pilotförening ilsknat till sedan några av flygbolagen sagt upp alla sina fast anställda piloter och vill ersätta dessa med kontraktsanställda piloter eller med bemanningsföretag.

- Vi vill att våra piloter ska ha en tryggad anställning, säger Mikael Rongve på Svensk Pilotförening till Sveriges Radio Gotland.

-Flygarbetsgivarna vill kringgå alla regler på arbetsmarknaden och inte minst turordningsreglerna genom att också hyra in piloter från annat håll. Det kan vara egenföretagare som saknar kollektivavtal och anställningsskydd, säger Svensk Pilotförenings ordförande Gunnar Mandahl till TT.

Men den beskrivningen köper inte Flygarbetsgivarna.

-Regionalflyget har det tufft i spåren av lågkonjunkturen och vi vill försöka komma överens med pilotfacket om att vitalisera det gamla kollektivavtalet, säger Elisabeth Holming-Schiller, förhandlingschef på Flygarbetsgivarna.

-De piloter som nu är anställda kommer bara marginellt att påverkas. De vitaliserade kollektivavtalen kommer främst att påverka framtida piloter som söker jobb.

Både pilotfacket och arbetsgivaren behöver nu hjälp från Medlingsinstitutet för att kunna täppa till det stora gapet mellan parterna. Strejkvarslet gäller 27-28 maj och 7-9 juni och berörda bolag är Avia Express, Avitrans Nordic, Golden Air och Svenska Direktflyg.

Snittlönen för en pilot på de aktuella flygbolagen ligger på runt 35 000 kronor i månaden, enligt pilotfacket.