Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Det behöv mer lamm på Gotland

Det behövs fler nya stora lammbesättningar för att vända den negativa trenden med minskad lammslakt.
Därför söker nu Swedish Meats över hela landet efter nya producenter av vårlamm.
2003 minskade slakten av lamm på Gotland - minus nio procent. Också på fastlandet sjönk lammproduktionen. Samtidigt som konsumtionen av lamm faktiskt ökade. Orsak: import.
För första gången går nu Swedish Meats ut och försöker få igång stora lammbesättningar över hela landet. Besättningar på uppemot 450 tackor som ska kunna ge 6000 slaktlamm våren 2005.
Förutom att de vill att redan etablerade uppfödare ökar antalet tackor, vill de genom ekonomiskt och mentalt stöd värva ett antal helt nya producenter.
På Gotland finns det ungefär 100 lammbönder som har över hundra tackor var. Resterande 268 lammbönder har färre tackor, och många av lammproducenterna är lite till åren komna.
Slakten av nöt och lamm på Gotland minskade rejält det senaste året. Under 2003 slaktades 23 000 lamm på Gotland och det är en minskning med nio procent jämfört med 2002.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".