Pilotkonflikten

Lockout mot flygbolag

Nu slår flygarbetsgivarna tillbaka mot pilotfackets strejkvarsel. De fyra regionalflygbolag som varslats om strejk har nu lockoutats.

I tisdags varslade Svensk pilotförening (SPF) regionalflygbolagen Avia Express, Avitrans Nordic, Golden Air och Svenska Direktflyg. Varslet gäller 27-28 maj och 7-9 juni.

Piloterna kräver nya regler för övertidsarbete och en löneutveckling i linje med den övriga arbetsmarknaden. Arbetsgivarsidan har krävt försämringar av nuvarande avtal i storleksordningen 30-40 procent, enligt pilotföreningen.

"De krav som SPF ställer innebär en ohållbar kostnadsutveckling jämfört med övriga arbetsmarknaden", skriver Elisabeth Holming-Schiller, förhandlingschef för Flygarbetsgivarna i ett pressmeddelande.

"Många flygbolag är hårt drabbade av finanskrisen och det kraftigt minskade resandet. Att SPF väljer stridsåtgärder i stället för förhandling i detta läge är att svika resenärerna och i förlängningen också ett hot mot de egna jobben".

Medlingsinstitutet har utsett Gunilla Runnquist, Jöran Tjernell och Leif Ohlsson som medlare i konflikten. Medlingsförhandlingarna inleds 20 maj. (TT)