Slite

Kustbevakare trötta på USA-besked

Den svenska kustbevakningen har tröttnat på att vänta på besked från USA om de ska hjälpa till med att sanera Mexikanska golfen efter oljekatastrofen.

Från Sverige har man bland annat erbjudit hjälp genom kustbevakningens fartyg Triton. Och för en vecka sedan skulle kustbevakningen i Slite få besked om USA ville ha hjälp eller inte. Men man har inte hört ett knyst, säger Örjan Samuelsson som är stationschef på Kustbevakningen Slite.

I Göteborg har personalen jobbat på högvarv sen det blev klart att Triton var det fartyg som Sverige skulle skicka på den två veckors långa sjöresan och saneringsarbetet av oljekatastrofen i den Mexikanska golfen. Och för exakt en vecka sedan hade stationschef Örjan Samuelsson och hans kustbevakare blivit lovade ett få besked från amerikanskt håll, om Tritons hjälp behövdes eller ej. Men hittills har inget hörts, säger Samuelsson.

Allt inför avfärd är alltså förberett. Och Tritons placering just nu i Göteborg är passande eftersom det bara är att ge sig ut på Nordsjön och sen är man på Atlanten. Men om inget besked kommer under den här helgen heller så blir det besvärligare enligt Örjan Samuelsson. Eftersom planen annars är att besättning ska påbörja färden tillbaka till Visby på måndag. 

Om Triton inte åker till oljekatastrofen kommer hon att patrullera som planerat.