Forsagården

"Vulkanaskan skäl att ta upp mål igen"

Den man som drivit datorföretag i Forsagården i Lärbro dök inte upp när hans fall skulle avhandlas i Svea Hovrätt. Nu försöker hans advokat Bengt Loquist få hovrätten att ta upp hans klients ärende på nytt.

Det som står på spel är ett fängelsestraff på fyra år och ett skadestånd på nära 2,3 miljoner kronor. För så löd tingsrättens dom på Gotland.

Den dömde mannen var inte nöjd med det, som han tyckte stränga straffet. Han förnekar brott. Han överklagade domen och ville att Svea hovrätt skulle fria honom på samtliga åtalspunkter; olaga hot, ofredande, bedrägeri, grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri och grovt skattebrott. Han ville också slippa betala skadestånd, eftersom han hävdade att han var oskyldig.

När så hans mål skulle upp i Hovrätten nyligen dök han inte upp. Nu har hans advokat Bengt Loquist försett hovrätten med ett läkarintyg som skall förklara varför klienten uteblev. Målet bör återupptas, argumenterar Loquist, som inte vill att hovrätten skall låta målet förfalla - så att tingsrättens dom blir den slutliga. Alltså - det fyraåriga fängelsestraffet.

Loquist tar också till vulkanaskan som en förevändning för hovrätten att ta upp målet igen. Alltså om läkarintyget inte skulle godkännas som ett i efterhand giltigt skäl att utebli från rättegången. Askan i luften hade otvivelaktigt framkallat annat laga förfall, ordar advokat Loquist i sin begäran om målets återupptagande.

Svea hovrätt får nu avgöra om den dömde skall få en ny chans att infinna sig - eller om målet förfallit. I så fall väntar alltså fängelse - och skadestånd till de svindlade, enligt tingsrättens tidigare dom.

Den dömde hade elva personer anställda i sin datorverksamhet i Forsagården i Lärbro. I bagaget hade han ett avsked från sitt arbete i kommunen, där han påstods ha stulit datorutrustning under det arbete han utförde. I slutet av 2005 började polisanmälningarna komma från olika personer som satsat pengar i hans verksamhet och som kände sig bedragna och vilseledda.