Bysarna och kommunen inte överens

Nu har speedwayklubben Bysarna och Gotlands kommun kommit på ordentlig kollisionskurs med varandra.

Om några år har Bysarna inte längre någon bana att åka på och nu hotar man till och med kommunen med politiska följder om klubben inte får ny bana och ekonomisk hjälp.

Som Radio Gotland tidigare rapporterat så vägrar Bysarna att flytta från Galgberget 2006, om man inte får ett alternativ till nuvarande banan och en godtagbar ekonomi ersättning för kostnader i samband med flytten.

Kommun vill bygga bostäder på Galgberget, och parterna har försökt att hitta olika lösningar på problemet under flera år.

Kommunen och Bysarna var tidigare överens om att den nya speedwaybanan skulle ligga intill Dalhemvägen i Endre, men där kunde man inte bygga banan på grund av miljökrav.

Det skulle kosta någonstans mellan 15 och 35 miljoner att bygga en ny speedwaybana och det tar cirka fyra år innan banan kan tas i bruk.

I ett brev till kommun skriver Bysarnas konslut Åke Broné bland annat:
”Om ni kör bort oss från Galgberget utan att vi först fått en ny bana och ekonomisk ersättning för flytten, är vi säkra på att ert för oss negativa beslut kommer att medföra politiska följder för den nu sittande kommunstyrelsen.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".